четвер, 10 лютого 2022 р.

14.02.2022-20.02.2022 Об’єкти електронної таблиці.

 

14.02.2022-20.02.2022

Тема: Об’єкти електронної таблиці. Стовпці, рядки, клітинки, межі клітинки, тло клітинки. Адрес клітинки. Формат клітинки.

 

Теоретична частина

Електронні таблиці на відміну від текстових процесорів призначені для обробки інформації нетекстового характеру. Ця інформація має більш специфічний вигляд; здебільшого це певним чином організована числова інформація. Основною особливістю електронних таблиць є використання формул і можливість автоматичного перерахунку таблиць у разі зміни даних у таблиці, якщо ці дані використовуються у формулах. У зв’язку з цим електронні таблиці часто називають електронними процесорами.

Microsoft Excel — засіб для роботи з електронними таблицями, що набагато перевищує за своїми можливостями існуючі редактори таблиць. Перша версія даного продукту була розроблена фірмою Microsoft у 1985 році. Microsoft Excel — це простий і зручний засіб, що дає можливість проаналізувати дані і за необхідності поінформувати про результат зацікавлену аудиторію, використовуючи Internet. Microsoft Excel є на сьогоднішній день найпопулярнішим табличним редактором у світі.

Спеціальні можливості. У Microsoft Excel включені деякі можливості, що дають змогу спростити роботу і виконати необхідні обчислення.

 

Ще однією цікавою особливістю редактора Excel є можливість роботи з географічними мапами Карта...

 

Електронна таблиця

Будь-яка таблиця складається з рядків і стовпців, як правило, рядки нумеруються цифрами 1, 2, 3 і т. д. до 16384, а стовпцям присвоюється відповідність латинському алфавіту A, B, C і т. д. Причому коли алфавіт закінчується, за Z ідуть AA, AB, AC і т. д. до IV. Перетинання рядків і стовпців утворить комірку. Кожна комірка має адресу, що позначається ім’ям стовпця та номером рядка. Наприклад, B5

     У комірки заносяться дані. Надалі в разі звертання до цих даних завжди йде посилання на адресу комірки, в якій вони розташовані. Наприклад, в Е9 розташоване число 5. Якщо необідно провести які-небудь дії з цими даними — наприклад, скласти два числа 4 з комірки A1 і 4 з комірки C7 і помістити їх суму в комірку C3, то в комірку C3 вводиться формула = A1 + C7 і в комірці C3 з’являється результат 8.

Вікно редактора Excel

Вікно редактора Excel має кілька стандартних елементів. Одні з них постійно присутні, інші можна змінювати за бажанням користувача.

Вікно має типові елементи. Заголовок вікна розміщується зверху і включає ім’я книги. Праворуч розміщено кнопки згортання, відновлення і закриття вікна.

     Верхній рядок вікна – це рядок заголовок.

     Під рядком заголовку у вікні розміщено рядок меню, який містить такі меню: Файл – для роботи з файлами документів; Основне – редагування документів; Вигляд – вигляд вікна, зміна режимів перегляду документів; Вставлення – вставка малюнків, діаграм, дати і часу, формул тощо; Формули – форматування документів (встановлення шрифтів, параметрів абзацу); Розмітка сторінки – сервісні функції (перевірка орфографії, встановлення параметрів Excel);  Дані – робота з базами даних; ? – довідка по Excel.

     Під рядком меню розміщено панелі інструментів. Для вибору необхідної панелі інструментів користуються командою з’явиться відповідне вікно, у якому із списку слід вибрати необхідні панелі.

   Під панелями інструментів знаходиться рядок формул, в лівому кутку якого висвічується

 

Вікна книг табличного процесора Excel.

    Файл, створений в MS Excel називається книгою (Книга1, книга2, …). Кожна книга складається з листів кількох типів (Лист1, лист2,…). Робочі листи - це електронні таблиці, що складаються з колонок та рядків. Максимальне число колонок таблиці - 255, рядків - 16384. Колонки позначаються зліва направо літерами А,В,С, . . .,AA,AB, . . . , IU,IV.  Рядки - зверху вниз цифрами 1 . . . 16384. На перетині колонки і рядка розміщується клітка. Позначення (адреса) клітинки складається з позначення колонки та рядка.

      В Excel може існувати одночасно кілька вікон книг. Для маніпуляції з вікнами використовують меню Окно. Активне вікно виводиться на перший план і може перекривати інші вікна. Користувач може змінювати положення та розмір вікон.

    Вікно має типові елементи. Заголовок вікна розміщується зверху і включає ім’я книги. Праворуч розміщено кнопки згортання, відновлення і закриття вікна.

   Список листів розміщується ліворуч в нижньому рядку вікна. Список листів можна гортати за допомогою кнопок прокрутки, які знаходяться ліворуч від списку. Робочим листам присвоюється імена Лист1, Лист2, ... , а листам з діаграмами - Диаграмма1,  Диаграмма2, ...

          У вікні книги відображується вміст активного листа. У робочому листі відображується електронна таблиця, яка містить імена колонок, номера рядків, клітки, горизонтальну та вертикальну смуги прокрутки.

   Одна з кліток таблиці виділена темною прямокутною рамкою - це табличний курсор. Адреса активної чарунки виводиться у лівій частині рядка формул. Переміщувати табличний курсор можна клавішами управління курсором або з допомогою миші.  Для зміни активного листа слід клацнути мишою по ярлику листа у списку листів.

Типи даних, що використовуються в табличному процесорі Excel. Редагування даних.

В клітки таблиці Microsoft Excel можна заносити дані таких типів:

1.   числа, включаючи дату і час;

2.   текст;

3.   формули.

²  Числа використовуються у формі: цілі, дійсні, з експонентою, дробові.

²  Цілі – використовуються цифри 0, 1, ....9, знаки + та - .

²  Дійсні – включають десяткову крапку, що розділяє цілу і дробову частину.

²  Числа з експонентою – мантису і порядок числа розділяє латинська буква  e (E) (3Е + 8; 0.624 Е-23)

²  Дробові числа – вводиться ціла частина числа, символ пробілу, чисельник, знак / (ділення) і знаменник.

²  Дата вводиться у форматі – ДД/ММ/РРРР, час – ГГ:ХХ:СС.

Якщо дані вводяться не у форматі числа, то Microsoft Excel сприймає їх як текст. Якщо введені числа чи формули потрібно інтерпретувати як текст, то їх введення повинно починатися із апострофа ('), наприклад: '1234.

Формула починається із символу = і являє собою сукупність операндів, з'єднаних знаками операцій і круглих дужок. Операндом може бути число, текст, логічне значення, адреса клітинки або посилання на неї, функція. В полі клітинки після введення формули може відображатися або формула, або значення, обчислене за формулою.

Для введення або редагування даних будь-якої клітки таблиці, слід її зробити активною.

Для редагування даних активної клітки натиснути F2 або двічі клацнути мишею по ній. Натискуванням клавіші Enter закінчується введення або редагування даних у клітці.

Особливістю введення в Excel є Автозаполнение. Ця функція працює при встановленому прапорці Автозаполнение значений ячеек вкладки Правка діалогового вікна Параметры (команди Сервис). При введенні даних в цьому режимі Excel намагається угадати, що вводити і допише свій варіант до кінця. Якщо ви згодні, то натисніть Enter, інакше продовжіть введення.

Виділення діапазону кліток:

1.  мишею;

2.  для виділення колонки або рядка – клацнути мишею по заголовку колонки або номеру рядка;

3.  для виділення несуміжного діапазону кліток утримувати натиснутою Ctrl.

Виділений фрагмент можна вилучити, очистити, вставити, перемістити, скопіювати. Для цього використовують буфер обміну.

 

 

Практична частина

 

Відкрити табличний процесор MS Excel

     Табличний процесор Excel, запуск програми, вікно процесора.

      Табличний процесор Excel входить до групи програм Microsoft Office.

      Запуск здійснюється через головне меню: ПускПрограммыMicrosoft Excel, або з Робочого стола, якщо на ньому є цей ярлик.

 

Завдання 1.  Створити таблицю відповідно до зразка(скопіювати і вставити цю таблицю в MS Excel на аркуш1). Зберегти.

Номер уроку

Години

Понеділок

Вівторок

Середа

Четвер

П’ятниця

Субота

1

8:00-8:45

11Е

 

 

11ЮК

10ЛЮ

 

2

8:55-9:40

9МЮ

 

 

 

 

 

3

10:00-10:45

9ЛК

11Л

 

 

 

 

4

10::55-11:40

 

9МЮ

10М

 

5

12:00-12:45

Почат.

 

 

 

 

 

школа

 

 

 

 

 

6

12:55-13:40

8МЮК

 

10ЕК

 

7

14:00-14:45

 

 

8

14:55-15:40

9ЛК

11М

 

 

9

15:50-16:35

 

 

гурток

 

 

10

16:45-17:30

 

 

 

 

11

17:40-18:25

 

 

 

 

12

18:35-19:20

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2.  Створити таблицю відповіно до зразка(скопіювати і вставити цю таблицю в MS Excel на аркуш2). Змінити в цій таблиці числа на подвоєнні. І зберегти.

 

ТОВАРНИЙ ЧЕК

Номер

Назва

Ціна

Кільксть

Сума

1

зошит

1,00

3

3,00

2

підшипник

3,00

34

102,00

3

втулка

2,00

56

112,00

4

лінійка

0,45

2

0,90

5

олівець

0,3

5

1,50

6

радіатор

56

1

56,00

7

молоток

5

5

25,00

 

 

 

 

 

 

 

всього

 

300,40

 

 

Завдання 3.  Самостійно створити електронну таблицю в МS Excel на Аркуш3 відповідно до вимог:

1. Ввести таку шапку таблиці:

             A

                B

                X

              Y

2. Ввести значення у стовпчики A, B, X  таблиці, де 

А=12,7;  12,8; 12,9; 12,1; 12,3;

B =3,56;   3,57; 3,58;   3,59;   3,51;   

X = 0,2;  -9,8;   -65,3;  109;    1876,55.

3. Вставити рядок перед шапкою таблиці і записати у ньому своє прізвище, клас.

4. Переформатувати деякі комірки електронної таблиці.

Форматування комірок включає в себе:

1. Встановлення формату чисел

2. Вирівнювання вмісту комірок

3. Зміна розміру, кольору, виду шрифту

4. Встановлення границь та меж

5. Виділення кольором комірок

 

Також можна форматувати рядки і стовпчики (зміна висоти рядків і ширини стовпчиків, сортування рядків, фільтрація даних), робочі листи (закріплення заголовків робочих листів, розміщення робочих листів в окремих вікнах), робочі книги (встановлення розривів аркушів, попередній перегляд перед друком, друкування електронних таблиць).

Завдання 5.  Самостійно створити електронну таблицю в МS Excel відповідно до вимог:

1)Створити таблицю на Аркуш4 із  натуральних чисел від 1 до 9 типу «МАТРИЦЯ» розміром 3х3 так, щоб це був магычний квадрат на сумах.

Обговорення  отриманих результатів.

{1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9},

Зрозуміло, що треба додати усі цифри та отримати 45. Це число розділити на 3 отримати 15. Отже сума по горизонталям, по вертикалям, по діагоналям рівна 15. Середнє серед цих цифр, це 5, яке  повинно стояти в центральній клітинці. Тоді в сусідній по горизонталі з нею клітинках повинні стояти непарні цифри. В кутових клітинках по діагоналі повинні  стояти парні числа. Знайшовши один  такий набір можна отримати ще вісім  таких квадратів за допомогою повороту навколо центральної клітинки. Отже, вам треба створити вісім магічних квадратів 3х3.Приклад одного магічного квадрата.

 

2

7

6

9

5

1

4

3

8

 

2) Створити таблицю  на Аркуш5  додавання натуральних чисел від 1 до 9, розміром 10х10. Скористайтеся маркером автозаповнення під час створення цієї таблиці.

Таблиця додавання

+

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

 

 

3) Створити таблицю  на Аркуш6  множення натуральних чисел від 1 до 9, розміром 10х10. Скористайтеся маркером автозаповнення під час створення цієї таблиці.

Таблиця множення

*

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2

2

4

6

8

10

12

14

16

18

3

4

6

9

12

15

18

21

24

27

4

5

8

12

16

20

24

28

32

36

5

6

10

15

20

25

30

35

40

45

6

7

12

18

24

30

36

42

48

54

7

8

14

21

28

35

42

49

56

63

8

9

16

24

32

40

48

56

64

72

9

10

18

27

36

45

54

63

72

81

 

 

Результати  виконання практичної частина надіслати на електронну скриньку vinnser@gmail.com

 

 

************************

Завдання на розвиток кмітливості

Завдання 1.

Головоломка 1: Назвіть два числа, кожне з яких складаються тільки з двох одиниць та володіють властивістю: сума двох чисел рівна їх добутку.

Відповідь: 11 та 1,1. Перевірте: 11·1,1= 11+ 1,1 = 12,1

Знайти два однакових цілих числа такі, що їх сума дорівнює добутку: наприклад 0+0=0; 0·0=0. Знайдіть ще інше таке ціле число.

 

Завдання 2.

Головоломка 2: Впишіть вісім цифр{1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8}, окрім 9 та 0, в клітинки фігури так, щоб послідовні цифри  не виявились по сусідству по горизонталі та по вертикалі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: наводжу один із варіантів. Перевірте на цьому варіанті умову задачі.  Знайдіть самостійно свій варіант відповіді.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

5

 

 

 

7

1

8

2

 

 

 

4

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3.

Головоломка 3: Записати трьома п’ятірками та арифметичними діями такі цифри: 1, 2, 4, 5.

Відповідь: наводжу один із варіантів.

 5·(5-5)=0;

 (5:5)·5=1,

 (5+5):5=2, 

4=5-(5:5),

5=5+5-5=5*(5:5).     

Знайдіть самостійно свій варіант відповіді для п’яти  5 і для таких виразів:

55…55…5=6;

5…555…5=7,

5…555…5=8,

5…555…5=9,

5…555…5=10,

55…55…5=11;

5…555…5=12,

5…555…5=13,

5…555…5=14,

5…555…5=15.

 

 

Завдання 4.

Задача 4.1. У заданій неправильній рівності   ХІ + І = Х  не треба перекладати сірники, але як зробити цю правильної. 

Розв’язання. Перевернути її знизу вгору. Отримаємо,  ІХ+ І=Х. або переставити один сірник.

Задача 4.2. У заданій неправильній рівності   Х- І = І треба перекласти один сірник, але так, щоб зробити цю рівність правильної. 

Розв’язання. Знак мінус поставити одиницею на початок.

Отримаємо множення двох одиниць. І Х І = І.

Самостійно знайти розв’язання для такої задачі

У заданій неправильній рівності   VI + І = V треба перекласти один сірник, але так, щоб зробити цю рівність правильної. 

 

Завдання 5.

 

Задача 5.1  У заданій буквеній  рівності   СИР+РИС=ЇЖА треба замінити букви цифрами, але так, щоб зробити цю рівність правильною  і при цьому однаковим буквам відповідають рівні цифри, а різним буквам відповідають нерівні цифри. 

Розв’язання. 273+372=645, або 293+392=685.

Задача 5. 2 У заданій буквеній  рівності   РАК+БУГ=РІКА треба самостійно замінити букви цифрами, але так, щоб зробити цю рівність правильною  і при цьому однаковим буквам відповідають рівні цифри, а різним буквам відповідають нерівні цифри. 

 

 

 

Завдання 6.

Дано порожню клітинкову таблицю 3х3. Заповнити її всіма цифрами, крім 0, так щоб по горизонталям, по вертикалям, по діагоналям була однакова сума.

 

 

Обговорення  отриманих результатів.

{1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9},

Зрозуміло, що треба додати усі цифри та отримати 45. Це число розділити на 3 отримати 15. Отже сума по горизонталям, по вертикалям, по діагоналям рівна 15. Середнє серед цих цифр, це 5, повинно стояти в центральній клітинці. Тоді в сусідній з нею клітинках повинні стояти непарні цифри. В кутових клітинках повинні  стояти парні числа. Знайшовши один  такий набір можна отримати ще вісім  таких квадратів за допомогою повороту навколо центральної клітинки.

                                 

 

4

9

2

3

5

7

8

1

6

 

                                                                       

 

9

 

3

5

7

 

1

 

   

                                            

 

 

Самостійно знайти інший варіант заповнення такого магічного квадрату 3х3.

Немає коментарів:

Дописати коментар